Uit het bestuur: Een frisse wind

,

door: Marjan Nijland, april 2021

Mezen racen af en aan, gefluit al vroeg en ’s avonds weer tegen zonsondergang. Tijd om op het land en veel in de tuin te zijn, het meeste plant- en pootgoed kan de grond in. Voorkiemen van planten die pas straks na de IJsheiligen naar buiten kunnen, als het gedaan is met de nachtvorstjes. Kinderen houden heel erg van de babyplantjes op de vensterbank, lekker op ooghoogte. Tijd voor eigen zaai- en kweekexperimenten.

Inmiddels is het wel al lekker lang licht, lange dagen, Scandinavisch weer,… zou ik maar zeggen, mooie wolkenformaties en zonsop- en –ondergangen en een frisse wind !

Deze waait ook ineens bij Springzaad… als we aan het bekijken en bespreken zijn wat te organiseren … dit jaar. 

Tijdens het schrijven van een SpringzaadBio voor een projectaanvraag viel ons het jaargetal 2001 in het oog… 20 jaar geleden is het dus dat er onder de vleugels van Stichting Oase een netwerk van speelnatuurpioniers is ontstaan, de basis van de huidige Stichting Springzaad…

Bezoek aan het eiland van Brienenoord tijdens de eerste excursie van het splinternieuwe netwerk Springzaad in 2001

Tijdens een tweedaagse bijeenkomst op 28 en 29 september 2001 bezochten 28 kersverse netwerkleden groene schoolpleinen en wijkparkjes, een groen buurthuisplein, het natuurontwikkelingsgebied onder de Brienenoordbrug en een avonturenbouwspeelplaats, genaamd de Botte Spijker, die zich later zou ontpoppen tot De Speeldernis. Op de foto’s van toen een aantal bekende gezichten…

Kort erna op 10 november 2001 tijdens een bijéénkomst in Beuningen op uitnodiging van Marianne van Lier en Willy Leufgen van Stichting Oase werd de naam Springzaad aan dit initiatief / het netwerk gegeven.  

Jawel: 2021 een lustrumjaar voor Springzaad!!  Dit willen we vieren!

Spontaan ontstaan er wilde ideeën voor een groot feest, later dit jaar, gewoon buiten, passend bij de organisatie en bij een gekoesterde Springzaadtraditie…  We zien gelijk mogelijkheden om er dingen aan te koppelen, passend bij de locatie, sfeer, mensen, groot en klein uitnodigen en alvast data prikken. Met het getijdentabel in de hand is de datum bepaald:              

Op zat 18 september 2021 gaan we feestelijke zandkastelen bouwen in Bergen aan Zee!

Zet de datum alvast in je agenda en als je wilt, reserveer een kamer in het nabijgelegen Nivonhuis Het Zeehuis https://nivon.nl/accommodaties/het-zeehuis/ voor de afterparty dezelfde avond. 

Een frisse wind waait:  energie, inspiratie!

Binnenkort zullen we komen met het programma hiervoor, eerst nog wat belletjes en andere acties uitzetten. Het voelt allemaal al als een feestje!

En natuurlijk zullen we deze verjaardag dit hele jaar uitdragen, hebben we ons vrolijk meisje een kroontje opgezet. Je zult er behalve een feest, meer van gaan merken in onze uitingen naar buiten. 

Namens het bestuur en secretariaat,

Vier met ons mee!