#82 WERK IN UITVOERING: Lekker vertoeven in het Griftpark

Aan het in Utrecht bekende Griftpark wordt een stuk speelnatuur toegevoegd door Paul van Eerd. 

Samen met Laurens Braakman wordt de laatste hand gelegd aan het parcours met stammen. 

Het oudste deel speelnatuur is inmiddels al ruim 20 jaar geleden gerealiseerd en nog altijd veel gebruikt. Een veelzijdig park, welke ruimte biedt aan omwonenden en bezoekers. En voor kinderen veel ruimte om te ontdekken en te spelen, het is er prettig verblijven. 

Achter de bestaande grote speeltuin bij Kinderboerderij Griftstede bevindt zich een groenstrook waar begin dit jaar gewerkt is aan meer speelaanleidingen. 

door: Marjan Nijland

Doordat er houten stelten, boomstammen en platformen tussen de berken zijn gemaakt is het overgangsgebied spannender en veelzijdiger in gebruik geworden. Langs de rand is eerder dit jaar samen met mensen van Utrecht Natuurlijk een groot amfitheater gemaakt.

Ilse vd Put heeft waardevolle tips gegeven, om ook kinderen met een beperking de toegang tot de speelelementen mogelijk te maken. De platvormen in de boomstamklauterstructuur  hebben verschillende hoogtes en zijn voorzien van een rugleuning , de diverse boomstambanken hebben een rugsteun, de stapstamstammen worden normaal zo in de ruimte geplaatst en hebben nu een houvastpaal gekregen zodat kinderen met een beperking makkelijk hiervan gebruik kunnen maken, hierdoor is het ook bruikbaar als zitelement met rugsteun. En aan de bestaande beton zitelementen is een Acacia paal gemonteerd voor houvast…

Met warme zomerdagen is het lekker spelen en vertoeven hier, tussen hagen en bomen, die o.a. schaduw geven. Voor de stad Utrecht een aangename plek met veel ruimte en groen. 

Inspiratie bieden

Eerder dit jaar heeft Buro Buiten Ruimte geveltuintjes aangelegd. Voor de muur van de dierenverblijven van de kinderboerderij, zijn creatief vormgegeven klimconstructies bijv. voor verticaal groen en ideeën voor verblijven voor insecten, vogels en egels te zien.

Het doel is om mensen te inspireren en te laten zien wat ze met een klein hoekje tuin al kunnen bereiken. Het (her)gebruiken van materialen welke in de directe omgeving voorhanden zijn en zorgen voor een basis van beplanting. Daarbinnen is er ruimte voor verstopplekjes en nestelgelegenheid bijv. voor kleine beestjes. 

Het idee is om er nog voorbeelden van open verharding en waterdoorlatende bestrating aan toe te voegen. Verschillende oplossingen en materialen als alternatief voor een geheel dicht gestraat oppervlak. 

Op verschillende manieren kun je zorgen voor gunstige omstandigheden t.a.v. de waterhuishouding. Door regenwater kort vast te houden, voorkom je het water afstroomt en met infiltratie in de bodem voorkom je dat de bodem snel verdroogt. 

Ontwerp: Paul van Eerd  

Beplantingsplan geveltuinen: Riewing Pilon 

Advies inclusief spelen: Ilse vd Put

Realisatie: Paul van Eerd en Laurens Braakman