#84 | Ga mee naar buiten! – Bloeiers zoeken

Dit artikel is bedoeld voor iedereen die met kinderen naar buiten gaat om samen van alles te ontdekken in de natuur. 

In de winter is alles in diepe rust… denken we vaak. Maar dat klopt niet, tenminste zolang er geen dik pak sneeuw ligt en het niet streng vriest, zijn er nog heel wat planten die gewoon doorbloeien. Kijk buiten maar eens goed. Niet alleen in tuinen zie je nog allerlei bloemen, ook in bermen, op speelterreinen en braakliggende landjes zie je groene en zelfs bloeiende wilde planten. Ga samen op pad om te kijken welke bikkels onder de planten ‘s winters gewoon doorgaan…  

Gevlekte dovenetel is echt zo’n taaie, die altijd maar bloeit. Tenzij het heel streng vriest..

 

Ontdek het! 

Natuurlijk bloeien de meeste soorten in het voorjaar en de zomer, ’s winters zie je alleen hun uitgebloeide bloemstengels.

Afbeelding met plant

Automatisch gegenereerde beschrijving
Heel decoratief!

Er zijn echter ook soorten die bijna het hele jaar bloeien. Als je daarnaar op zoek gaat, kun je meteen meedoen met de Eindejaars Plantenjacht van Floron. Klik op https://www.floron.nl/plantenjacht

Daar kun je een Zoekkaart Winterbloeiers downloaden waarop je ziet welke 15 planten je vrij gemakkelijk tegen kunt komen: madeliefje bijvoorbeeld en straatgras en ook duizendblad en vogelmuur. Je kunt ook een presentatie bekijken over deze planten zodat je ze nog beter kunt herkennen. Lees op de website wat je verder moet doen om mee te helpen met het onderzoek. 

Wist je dat er in 2020 in het zuidwesten van Nederland de meeste bloeiende planten werden gevonden? Hoe zou dat komen, denk je? Waren daar meer onderzoekers actief of was het daar zachter weer dan in de rest van Nederland?? 

Afbeelding met sneeuw, buiten, plant, groente

Automatisch gegenereerde beschrijving
Paardenbloemen kunnen wel tegen een stootje!

Afbeelding met grond, bloem, buiten, rots

Automatisch gegenereerde beschrijving
Madeliefje is ook zo’n stoere plant!

Rozetten

Al speurend komt je vast ook groene planten tegen die niet bloeien. Er zijn nogal wat soorten waarvan het zaad in de zomer kiemt. Aan het eind van de herfst hebben de nieuwe planten dan bladeren gevormd. Vaak staan of liggen die in de vorm van een bladrozet dicht bij de grond. Die planten zullen in de lente van volgend jaar uitgroeien en in de zomer bloeien. Planten die zulke bladrozetten vormen zijn bijvoorbeeld: distels, toortsen, vingerhoedskruid en verschillende soorten weegbree. Leuk om een lijstje te maken van zulke rozetplanten!    

Afbeelding met buiten, plant, sluiten

Automatisch gegenereerde beschrijving
Bladrozet van vingerhoedskruid fraai bedekt met rijp. 

Afbeelding met plant, boom, conifeer

Automatisch gegenereerde beschrijving
Speerdistel

Afbeelding met gras, buiten, groen, plant

Automatisch gegenereerde beschrijving
Grote weegbree

Activiteiten voor kinderen

1. Onderzoek 

Doe mee met de Eindejaars Plantenjacht van Floron. Kijk op de website hoe je dat kunt doen.  https://www.floron.nl/plantenjacht

2. Fotograferen

Je kijkt nog beter als je foto’s maakt. Later, thuis of op school, kun je de plant dan nog beter bestuderen. Ook kun je de foto’s gebruiken om een presentatie te houden in je eigen klas of in een andere groep over planten in de winter. 

Tekst: Marlies Huijzer

Foto’s: Martin Stevens