#96 Terugblik op Zomerse Fietsexcursie Breda en omgeving 27 juni jl.

door Petra Wevers e.a.

Afbeelding met kleding, persoon, buitenshuis, person

Door AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist.
Inleiding Petra Wevers regionaal consulent Springzaad West-Brabant / groencoach KrachtigBuiten 

Ik kijk met trots terug op de waardevolle fietsexcursie langs groene schoolpleinen in Breda en omgeving.  Het idee ontstond tijdens een gesprek met directrice Milka Barends van basisschool de Spindel in Bavel. Zij was pas gestart op deze school en wil handvatten hoe het plein te onderhouden maar ook meer voor lessen te gebruiken. Ook hoorde ik van Marika Rath,  adviseur  van de gemeente Breda dat zij graag willen ondersteunen bij het onderhoud en gebruik van alle Bredase groene schoolpleinen. 

In het Springzaad expertise team zit zoveel kennis en ervaring dat ik hen graag een keer de Bredase scholen wilden laten zien en wellicht levert zo’n fietsexcursie waardevolle tips op. 

Tijdens een kennisgesprek met kersverse Springzaad partner Frank Gobel besprak ik het idee van een fietsexcursie en Frank was direct bereid om mij te helpen met de organisatie van deze dag.

De start was Bij Talentencentrum Bavel met het Expertise Netwerk programma in de ochtend waar we te gast waren. Het is een groot schoolgebouw met in totaal bijna 700 leerlingen van twee basisscholen ( Toermalijn- Spindel en Kober)en kinderopvang. Samen spelen, leren maar ook er voor zorgen.  Directie van beide scholen is  hierbij aanwezig en vertellen vanuit eigen ervaring vertellen welke keuzes zij maken in het gebruik van het plein, zoals bijvoorbeeldde dynamische schooldag. 

Een grote tegenstelling tot wat we zien en horen van locatiedirecteur Lieke Gruyters van Kindcentrum De Avonturier in Effen. Het is een kleine dorpskern en het kindcentrum begon met 50 leerlingen. Nu na ca. 5 jaar blijkt het een succesvolle FONK formule en wordt er een 2e vestiging gestart in Breda om zo door te kunnen groeien en tegelijk ‘klein’ te blijven.

Wat mij betreft heel blij met de aanwezigheid van Marika Rath van de gemeente Breda. Zij vertelt in de ochtend wat er in Breda en Brabant gebeurt om scholen e.d. te stimuleren meer groen aan te brengen en voor buitenlessen in te zetten. Heel mooi is het dat haar directe collega’s deze middag meefietsen en hopelijk nog veel tips kunnen meenemen.

Dorine Epping, Springzaad Partner, in Limburg maakt zich hard met stichting Generatie Groen om met name gemeenten mee te nemen in de wereld van het ‘groene schoolplein’ en wil vooral met al veel ervaring en kennis behalve gemeenten ‘over de streep’ halen om ook te vergroenen, hen daarbij helpen en te voorkomen dat het wiel door gemeenten opnieuw uitgevonden hoeft te worden. 

Een geslaagde fietsexcursie met ruim 30 deelnemers vanuit Nederland maar ook België zijn samen op de fiets gestapt en hebben we vijf schoolpleinen bezocht: Talentencentrum Bavel, Stedelijk Gymnasium, Spoorzoeker en dependance en de Wegwijzer in Teteringen. Tijdens de fietstocht van ca 20 kilometer, die Frank zorgvuldig heeft uitgezocht, was er voldoende tijd om kennis te maken en met elkaar ervaringen uit te wisselen. Op de schoolpleinen werd door verschillende betrokkenen kort toegelicht hoe het groene schoolplein tot stand is gekomen, hoe het gebruikt wordt en onderhouden.

Kar met tuingereedschap gemaakt door de concierge Ben (Spindel) van een boekenkast

Aan het eind werd nog gezamenlijk afgesloten en gereflecteerd. De gemeente Breda en alle scholen zijn goed bezig, hulp bij het onderhoud en gebruik blijkt nog gewenst. Wij kunnen als Springzaad hier zeker bij helpen. 

Afbeelding met buitenshuis, kleding, persoon, hemel

Door AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist.
Marika licht toe hoe Ecoschool,  het Stedelijk Gymnasium heeft vergroend 

Vervolgtekst: Marjan Nijland, deelnemer

Een treinreis vanaf Utrecht met Anneke Rodenburg naar het zuiden van het land. We nemen deel aan een goed georganiseerde interessante ochtend. Wat gebeurt er zoal in het Brabantse en Limburgse, interessant om daarover meer te horen en er ook rond te kijken. De ochtend start binnen, maar na een heerlijke lunch en de afwas te hebben gedaan, zijn de andere deelnemers ook gearriveerd, zij sluiten aan voor het middagdeel: Een fietsexcursie langs scholen en kinderopvang-locaties om de buitenruimten te bekijken.

Het is aardig zonnig en net als het ochtendprogramma is dit goed voorbereid door Petra, alle deelnemers krijgen een flesje water en zomerfruit (ter beschikking gesteld door een plaatselijk boer).

We zijn met een aardig gezelschap het mooie is dat het een gemengde samenstelling is, behalve bekende Springzaad partners, zijn er mensen werkzaam in het vakgebied vanuit het zuiden van het land en België aanwezig. Een mooie mix van mensen, van civieltechnisch, overheid, initiatiefnemers adviseurs, ontwerpers, (moestuin)coaches en uitvoerende vaklieden. Wat mij betreft waardevol en interessant, het leidt meestal en ook nu tot interessante gesprekken en een vruchtbare uitwisseling van inzichten, ervaring en kennis op ons interesse en werkgebied. 

We bezoeken achtereenvolgens het stedelijk gymnasium in Breda, een voortgezet onderwijs locatie waar we rondgeleid worden door Ragne van Engelen, programmaleider Libréon Groen & Duurzaamheid en Marika Rath, op wat de aanpak is t.a.v. vergroenen van alle scholen binnen deze koepel.

Afbeelding met buitenshuis, gras, plant, hout

Door AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist.
Actie examenkandidaten Stedelijk gymnasium
“Het moment om een boom te planten is 20 jaar geleden
Het tweede beste moment is NU!” .
Daarom deze donatie van deze boom Liquidambar” 

Twee locaties van basisschool KBS de Spoorzoeker in Breda. Toch best wel dicht stedelijk gebied merk je, met een daktuin en schaarsere buitenruimte. Hoe ze daar te werk zijn gegaan wordt vertelt door een betrokken ouder Mattijs van Dalen betrokken was bij het ontwerp, realisatie en nu centraal aanspreekpunt voor het onderhoud. Hij geeft les op het HAS Green Academy.

Afbeelding met buitenshuis, wolk, grond, kleding

Door AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist.
Mattijs van Dalen en directrice Antoinet Sommers

Na basisonderwijs, voortgezet onderwijs sluiten we af bij Kbs De Wegwijzer, in Teteringen, waar Petra Wevers zelf kan toelichten hoe ze hier als groencoach eerst de kinderopvang en later de school heeft geholpen om van een stenen plein te komen tot een groen en gevarieerd schoolplein.

De waterflesjes kunnen bij openbaar tappunt gevuld worden en in de schaduw praten we samen nog even na en bedenken hoe we opgedane indrukken, bevindingen, eigen inzichten en advies kunnen bundelen en delen, zodat mensen er hun voordeel mee kunnen doen.  

Een deel van de deelnemers sluiten samen af met een diner in Teteringen. 

Zelf geef ik er de voorkeur aan om direct door te fietsen naar het station met 3 andere partners, zodat het lukt om aan het einde van deze leerzame dag in het noorden van het land aan te komen.

Dank voor de organisatie en gastvrijheid Petra, Frank en de andere sprekers op locatie!