#97 Nieuwe partner: Sandra van den Beuken

Met veel plezier stel ik mezelf voor als nieuwe partner! 

Mijn naam is Sandra van den Beuken en ik ben als zelfstandig ontwerper actief in de provincie Limburg. Zelf ben ik woonachtig in Zuid-Limburg aan de rand van het bijzondere bronnenbos; het Bunderbos. Mijn grootste inspiratiebron is de natuur; dat zie je terug in de pleinen die ik ontwerp maar ook in projecten die ik samen met partner beeldend kunstenaar Stefan Cools ontwikkel. 

Met mijn bedrijf streef ik er naar om de natuur dichter bij de mens te brengen. Dit doe ik veel op verschillende manieren.

Mijn projecten dragen actief bij aan meer natuur in de directe leefomgeving van mensen; het vergroenen van schoolpleinen, inrichten van regeneratieve boerderijen en erfinrichtingen, natuurinclusieve wijken en het vergroenen van de stedelijke omgeving. Naast mijn eigen praktijk werk ik samen met mijn partner aan kunst- en participatieprojecten die het verhaal van het landschap vertellen, zoals recent ‘De Weerd – Mini Maaseiland’ bij het Bonnefantenmuseum. En ik sta aan de basis van Stichting The Butterfly House waarmee we projecten ontwikkelen op het snijvlak van kunst, erfgoed, natuur en landschap. 

De Avonturier – Koningslust

Van origine ben ik opgeleid als bouwkundig architect, maar mijn afstudeerproject (een stedelijk educatief landschap met een dakboerderij) liet al zien dat mijn hart bij de natuur en landschap ligt. Na een aantal jaar als architect gewerkt te hebben ben ik in 2018 gestart als landschapsontwerper bij IKL een stichting die zich bezig hield met het cultuurlandschap in Limburg. In 2021 ben ik voor mezelf gestart als landschapsontwerper. 

Als landschapsontwerper heb ik een brede opdrachtenportefeuille, maar de groene schoolpleinen spelen sinds het begin een belangrijke rol. Ook hier probeer ik zoveel mogelijk ‘natuur’ te integreren. Ik werk alleen maar met inheemse planten, probeer een zo lang mogelijke bloeiboog te realiseren en zorg er voor dat ook voedsel voor vogels op het plein te vinden is. En wanneer mogelijk integreer ik water, als spelelement maar ook als natuurlijk element. Daarmee creëer ik zoveel mogelijk verschillende omgevingen; want niet alleen de natuur is gebaat bij zoveel mogelijk diversiteit maar ook de mens / het kind.

“Ik ben tevreden als ik van mijn opdrachtgevers hoor dat kinderen vol enthousiasme beestjes komen laten zien aan de docent. Dat ze graag willen helpen met het verzorgen van de planten. Dat er fijner wordt gespeeld en kinderen eigenlijk niet naar huis willen na school. Dan weet ik: we zijn goed bezig. En als ik ook nog hoor dat de docenten vaker buiten zijn in de pauzes, samen met hun eigen kinderen spelen op het plein en de lessen meer naar buiten verplaatsen, dan is het project voor mij helemaal geslaagd!”

Ik hoop dat het Springzaad netwerk mij waardevolle nieuwe samenwerkingspartners oplevert, nieuwe kennis brengt maar bovenal mijn inspireert om nog betere omgevingen voor kinderen te realiseren! 

 

De Weerd – Mini Maas eiland – Maastricht

De Lahrhof Sittard

Ik hoop dat het Springzaad netwerk mij waardevolle nieuwe samenwerkingspartners oplevert, nieuwe kennis brengt maar bovenal mijn inspireert om nog betere omgevingen voor kinderen te realiseren!