De natuur in met de JNM – Jongeren in de Natuur

Wij zijn de JNM, een Nederlandse natuurvereniging voor en door jongeren van 11 tot 25 jaar. We organiseren kampen en excursies door het hele land. Tijdens deze activiteiten kijken we naar vogels, fotograferen we vlinders, leren we planten herkennen en beleven we het landschap. Geen soortgroep wordt vergeten! Vooral genieten we heel erg van samen buiten zijn.

Tijdens de zomervakantie gaan we op zomerkampen door het hele land. Zo kampeerden we afgelopen zomer een week op Terschelling. De hele week lang zijn we in kleine groepjes op excursie over het eiland gegaan. We zijn gaan snorkelen in de Waddenzee, hebben de zeldzame duinparelmoervlinder gezien en tijdens een avondexcursie hebben we naar nachtzwaluwen geluisterd. 

Naast de zomerkampen worden er elk weekend kampen georganiseerd  vanuit verschillende werkgroepen. Deze herfst organiseert de Zoogdieren WerkGroep bijvoorbeeld een kamp waarbij we op zoek gaan naar burlende herten, en de Planten en Paddenstoelen WerkGroep een kamp waarbij je alles leert over eetbare paddenstoelen. Alle kampen zijn makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer en de fiets. Zo is het voor iedereen toegankelijk om er een weekend op uit te gaan!

Het bijzondere van de JNM is dat je door leeftijdsgenoten geënthousiasmeerd wordt om meer van de natuur te leren. Oudere leden geven kennis door aan de jongere leden, waardoor er veel gezamenlijke kennis is binnen de vereniging. 

Maar behalve kennis van de natuur, is het vooral heel gezellig om met elkaar op kamp te zijn. Overdag zijn er excursies in natuurgebieden, en ‘s avonds spelen we spelletjes of zitten we rond een kampvuur. De JNM is een laagdrempelige vereniging, waar allerlei verschillende mensen op af komen. De meeste kinderen vinden het simpelweg leuk om met gelijkgestemden op kamp te gaan, en worden daardoor vanzelf meer betrokken bij de natuur. Er zijn zoveel manieren om naar buiten te gaan: je kan actief op zoek gaan naar nieuwe soorten, een mooie wandeling maken, of een groot zandkasteel bouwen. 

De vereniging is echt voor mensen onder 25 jaar, hierdoor blijft de vereniging jong en fris. Oudere leden organiseren vrijwillig de kampen, en enthousiasmeren de jongere leden om bij te dragen. Veel kinderen vinden het leuk om ook een excursie te leiden, te helpen bij het opbouwen van het kampterrein of een lekkere vegetarische maaltijd te koken. Hierdoor krijgen jongeren al vroeg een verantwoordelijke rol binnen de kamporganisatie, waar ook plek is om fouten te maken en te leren, wat voor velen van ons een waardevolle bijdrage is voor onze zelfontwikkeling.

Daardoor zal de vereniging nooit heel groot worden, want tegen de tijd dat leden echt ervaren zijn, verlaten ze de JNM. Het is fijn dat we een kleine en persoonlijke vereniging zijn, waar je al snel de meeste mensen kent en je je echt op je plek kunt voelen. Aan de andere kant willen we zo veel mogelijk jonge mensen meenemen in de natuur, daarom zijn we altijd op zoek naar nieuwe leden. Ken je iemand die houdt van natuur en het leuk vindt om naar buiten gaan? Of zou je meer willen weten over onze activiteiten en organisatie? Neem gerust een kijkje op onze website: JNM.nl

We zien je buiten!

Jade Kandelaar, Rick Buesink

Contact: info@jnm.nl 


– Foto 1: Wadkamp I op Terschelling 2021; Tjomme Fernhout

– Foto 2: Paddenstoelenkamp 2021; Jade Kandelaar

– Foto 3: Zomerkamp Achterhoek 2020; Tjomme Fernhout