Cursusdag Kennismaken met groen/blauwe schoolpleinen

,

Voor hoveniers, ontwerpers en andere geïnteresseerden die belangstelling hebben in het ontwikkelen en aanleggen van groen/blauwe schoolpleinen bij voorkeur in de regio Zuid-Holland en Zeeland.

Donderdag 9 juni 2022 van 9 – 17 uur in Rotterdam

Deze dag wordt mede gefinancierd door IVN Zuid-Holland/ Zeeland en de provincie Zuid-Holland en is daarom vooral bedoeld voor deelnemers uit deze regio’s. De dag zal alleen plaats vinden mits er voldoende deelnemers uit deze regio zijn. Geïnteresseerden uit andere gebieden kunnen zich opgeven en worden geplaatst, als er ruimte is.

Deze cursus wordt gegeven door ervaren Springzaadpartners:
Jan de Vries grijskleurtgroen.nl & als gastspreker oa Sarah Los
ism IVN Zuid-Holland Ian Mostert

Steeds meer scholen, gemeenten en maatschappelijke organisaties gaan voor een klimaatvriendelijke, levendige groen/blauwe buitenruimte en sluiten zich aan bij de Groene revolutie en groene buurtprojecten. IVN en Springzaad werken graag samen met betrokken partners, zodat we met elkaar meer impact maken en duurzame kwaliteit borgen. Daarvoor zijn we op zoek naar ontwerpers, hoveniers en anderen die gezamelijk hun kennis en kunde, ervaringen en ideeën willen uitwisselen en ontwikkelen, samen leren dichtbij de praktijk.

IVN en Stichting Springzaad nodigen je uit voor de Basiscursus: Kennismaken met groene schoolpleinen. Tijdens deze eendaagse cursus nemen we je mee in de wereld van groen/blauwe schoolpleinen en buurten. Na de cursus heb je een goed beeld van de hoofdaspecten van groen/blauwe schoolpleinen. In het vervolg zijn er mogelijkheden voor terugkom- en netwerkdagen en de deelname aan andere activiteiten van beide organisaties.

Bij afronding van de cursus word je preferred partner van IVN Zuid-Holland en Zeeland. Dit houdt in dat je als eerste door het IVN benaderd wordt als ze aan de slag gaan met vergroeningsprojecten.

IVN stimuleert vergroeningsprojecten op scholen en in buurten. Dat doen zij het liefst samen met professionals die met bijzondere inrichting van schoolpleinen kinderen en natuur met elkaar in verbinding weten te brengen. Na deelname en bewezen kundigheid word je opgenomen in de groep van partners van IVN-Zuidwest en kun je ook betrokken worden bij de diverse projecten waarin zij actief zijn.

Stichting Springzaad is een open netwerkorganisatie voor iedereen, die zich bezig houdt met de speelse verrijking van de leef- en leerwereld van kinderen en hun begeleiders, in groen & blauw, maar ook in alle andere kleuren.

Plaats en locatie:   Drie groene schoolpleinen in Rotterdam

Investering:  € 189 ,- (ex btw) / € 149,- (ex btw) voor Partners Springzaad * (incl koffie/thee en vegetarische, biologische lunch). Na afloop ontvang je een certificaat van deelname

*Als je na deze dag Springzaadpartner wordt, ontvang je € 100 korting op je eerste jaar partnerschap

Opgave:  meld je nu aan via info@springzaad.nl

Onderwerpen die o.a. aan bod komen:

  • Wat is precies een groen/ blauw schoolplein, hoe ziet het eruit en hoe wordt het gebruikt? Wat maakt het verschil met een gewoon plein?
  • Waar houd ik rekening mee bij het ontwerp? Hoe participeren de betrokkenen in het ontwerpproces? Het kind staat centraal.
  • Welke beplanting is geschikt? En hoe pas ik haar toe?
  • Water op het plein. Hoe pas ik dat in? Aan welke eisen moet het voldoen?
  • Hoe zit het met beheer, onderhoud en speelerosie?
  • Een voedselplek op het plein, hoe pas ik dat in?
  • Welke veiligheidseisen worden er gesteld? Hoe ga ik daarmee om?

Je ziet die dag drie inspirerende schoolpleinen zo worden theorie en praktijk gekoppeld.

Deelnemers hebben de mogelijkheid om tijdens de cursus de Inspiratiemap Groene Schoolpleinen tegen een gereduceerd tarief aan te schaffen.