sigrun lobst

Wisseling secretariaat

Machteld Klees is voor iedereen binnen Springzaad de afgelopen 5 jaar het vaste aanspreekpunt geweest. Machteld wil zich weer meer richten op tekst en vormgeving binnen haar eigen bedrijf. In oktober gaat Sigrun Lobst de taken overnemen.

sigrun lobst

Gelukkig vertrekt Machteld niet met de Noorderzon maar blijft ze zich volop inzetten voor de zichtbaarheid van zowel Springzaad, Wilde Weelde als de heemtuinen, samenkomend in het nieuwe Oase Netwerk. En Machteld maakt natuurlijk Oase. Ons onvolprezen en fraai vormgegeven kwartaalblad over natuurrijke tuinen! Maar het secretariaat gaat er, jammer genoeg, vanaf.

Namens het bestuur van Springzaad, danken we je uit de grond van ons hart, want zonder jou had Springzaad er nu niet zo ‘florissant’ bijgestaan! Wij wensen jou veel succes met al je lopende en nieuwe werkzaamheden en blijven elkaar met speels plezier ontmoeten in het groen! Annemiek, Anno, Heilien, Marjan, Sigrun en Pjotr

Terugblik van Machteld:

Precies vijf jaar geleden, in september 2014, startte ik met het secretariaat van Springzaad. Ik viel met mijn neus in de boter want ik kon meteen mee met de ‘Speelnatuur Karavaan’. Een spectaculaire vijfdaagse met een bont internationaal gezelschap langs talloze, prachtige plekken met speelnatuur. Beginnend in Schoorl ging het via Amsterdam door naar Rotterdam, Tiengemeten en eindigend in Den Haag. Ook andere bijeenkomsten zoals ‘Allemaal spelen!’ in Deventer, het Borkener Paradies en natuurlijk de excursie naar Berlijn in 2017 hebben diepe indruk gemaakt.

Het werk voor het secretariaat bestaat helaas niet alleen uit snoepreisjes al geven die wel de motivatie voor de andere, noodzakelijke klussen. Uren gingen zitten in het organiseren van bijeenkomsten, vergaderingen, administratieve zaken, nieuwsbrieven maken en het beantwoorden van zeer uiteenlopende vragen via de mail. Voortdurend zijn er dingen waar je om moet denken.

Na vijf jaar Springzaad is het dan ook mooi geweest. Nu er ook veranderingen in het bestuur en de organisatie komen is het een geschikt, natuurlijk moment om plaats te maken voor een frisse, nieuwe aanpak. Zelf wil ik graag weer aan projecten werken die een duidelijke kop en staart hebben. Daarom ga ik me weer ‘bemoeien met mijn eigen zaken’, vooral tekst en vormgeving binnen de ‘groene’ wereld, met mijn bedrijf Bureau Zonneklaar. Onze kronkelige, met bladeren en glibberige boomstammetjes overdekte wegen, zullen elkaar dan ook ongetwijfeld weer kruisen. Tot dan!

Vanaf hier dank ik ook iedereen voor de prettige samenwerking en wens ik Sigrun heel veel succes en plezier met het secretariaat!

Sigrun aan het woord

Waarom deze stap?

Ik neem het secretariaat over op een moment, dat het heel goed blijkt te gaan met onze missie: meer ruimte maken voor natuur en kinderen. In het secretariaat hoop ik me nu nóg meer in te kunnen zetten voor wat ik op dit moment belangrijk vind: niet alleen maar meer, maar vooral meer ÉCHT LEVENDIGE SPEELNATUUR!

Heb je weleens gegoogeld op begrippen als ‘groen schoolplein’ of ’speelnatuur’ en dan de afbeeldingen bekeken, die daarbij naar voren komen? Ik wordt niet alleen maar vrolijk van wat ik daar zie…

Ik hou er zelf heel erg van om mensen met behulp van mooie beelden, anekdotes, recent onderzoek, eigen ervaringen en prikkelende stellingen te blijven vertellen over de natuur van spelen en spelen in een natuurrijke omgeving. Te inspireren en uit te nodigen vragen te stellen, kansen te zoeken, te experimenteren en niet te snel tevreden te zijn. 

De mooiste speelnatuur ontstaat immers daar, waar niet zakenpartners en autoriteiten zo efficiënt mogelijk projecten doorlopen, maar daar, waar gepassioneerde mensen vanuit hun positie in het spel inspiratie, kennis en ervaring delen, om met elkaar het speelse potentieel van een plek te vinden en tot leven te brengen.

Hoe denk ik dat Springzaad secretariaat dan in te vullen?

‚Een senior met een vlotte uitstraling’ zoals onze voorzitter Heilien in de functieomschrijving stelde…daar kan ik me wel in vinden!

Met mijn ervaringen van het speelveld als bagage zou ik nóg meer op zoek willen gaan naar aansluiting en uitwisseling van onze Stichting en onze beweging bij en met verwante organisaties en ontwikkelingen in het binnen en buitenland. Ik wil graag actief deelnemen aan relevante overleggen en activiteiten namens Springzaad, onze stem daar laten horen en onze ideeën verspreiden. Kwaliteiten en potentiëlen, die er onder onze partners en vrienden zitten laten zien en promoten. Dat kan ik uiteraard niet alleen en daarom verheug ik me erop dit samen te doen met actieve partners en vrienden en een daadkrachtig bestuur.

Ik hoop jullie gauw weer ergens tegen te komen. Spreek me aan, als je vragen of ideeën hebt, uiteraard is ook vriendelijke kritiek altijd welkom!

Machteld Klees

www.bureau-zonneklaar.nl