Publicaties

Inspirerende boeken, brochures, artikelen en andere publicaties uit binnen- en buitenland. Om makkelijk publicaties te vinden kun je gebruik maken dan de zoekfunctie. Je kan zoeken op diverse termen (auteur, artikel, tijdschrift). Een uitgebreid en actueel Literatuuroverzicht vind je als eerste publicatie onder het zoekscherm. Eigen publicaties van Springzaad vind je ook in de winkel.

Zoek op soort

thema

tijdschrift

jaartal

Auteur

Titel

afbeelding ontbreekt

Uitdagend speelplezier - Inspecties met respect voor speelkansen

Maertelaere, Koen de

Boeken en brochures
 • Speelom, K&S vzw
 • Inspecties met respect voor speelkansen: Een UP-TO-DATE gids om veiligheidscontroles van speelterreinen uit te voeren.
  Dit is een vervanging voor het verouderde handboek. Sinds vele jaren is in België het handboek Veiligheid van speelterreinen (inmiddels al de 3e editie) uitgegeven door FOD-Economie in gebruik. Diverse delen van dat boek zijn ondertussen niet meer up-to-date. Een 4e editie, uitgegeven door FOD-Economie zat er niet in, daar waren geen middelen voor beschikbaar. Wie aan de slag wilde moest het dus al enkele jaren doen met dat verouderde werk. Vervelend voor wie op een correcte manier controles van speelterreinen wou uitvoeren, en vervelend bij opleidingen en vormingsmomenten.
  Daarom besloten we met Speelom om zelf een gids uit te geven. Het is geschreven op maat van wie op het terrein controles wil uitvoeren. Het is geringd om handig te kunnen gebruiken op het terrein.
Meer over Uitdagend speelplezier - Inspecties met respect voor speelkansen ≫
afbeelding ontbreekt

Gärten für Kinder

Alex Oberholzer, Lore Lässer

Boeken en brochures
 • Een andere Duitstalige bestseller op het gebied van de planning, inrichting en het gebruik van natuurrijke, spannende natuurbelevingsruimten rondom scholen, kinderdagverblijven, op speelterreinen e.d.
  Met voorbeelden uit de Zwitserse praktijk, met uitlopers naar de Duitstalige buren in Oostenrijk, Duitsland en Noord-Italië.
  Ulmer Verlag Stuttgart, 2003, 143 blz., ISBN 3-8001-4138-8
Meer over Gärten für Kinder ≫
afbeelding ontbreekt

Kaboutersoep en wonderblaadjes

Ity Busstra

Boeken en brochures
 • verschenen in Uitgever A3 boeken, Geesteren, 2014, ISBN 978 94 91 557 14 9. 143 blz., full colour, prijs: 24,50 euro (2007)
 • Ben je zelf ook graag buiten in de natuur? laat je het spelen aan de kinderen over of doe je mee? In het boek 'Kaboutersoep en wonderblaadjes' -zintuiglijke buitenavonturen voor baby's, peuters en kleuters- uitgegeven door A3 boeken, komt de hele ontdekkingsreis aan bod die een baby tot een kleuter kan mee maken als het in een natuurlijke omgeving kan opgroeien. Ik heb er mijn ervaringen in beschreven over creatief buiten spelen met jonge kinderen in een natuurrijke omgeving.
  Het is bedoeld voor iedereen die met jonge kinderen te maken heeft in de leeftijd van 0 tot 7 jaar. Dat kan zijn als ouder van een jong kind of als je werkzaam bent in een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of kleuterklas. Er staan heel veel natuurlijke ideeën in wat je met jonge kinderen kan doen, zowel binnen als in de buitenruimte en veel prachtig fotomateriaal uit de ontdektuin. Het boek is ingedeeld in de verschillende leeftijden en de zintuigen. Bij elk zintuig kan op leeftijd gezocht worden naar de informatie. Daarnaast zijn er meerdere beschrijvingen hoe je zelf ideeën kunt toepassen in je eigen buitenruimte om voor de kinderen een avontuurlijk natuurlijk speelterrein te scheppen." (tekst achterflap)
Meer over Kaboutersoep en wonderblaadjes ≫
afbeelding ontbreekt

Sharing Nature - 77 spelvormen voor natuurbewustzijn

Joseph Cornell

Boeken en brochures
 • verschenen in jan. 2013, A3 boeken en Adrie Beyen, ISBN 978 94 91557 040 (2007)
 • Januari 2013 verscheen de langverwachte vertaling van de onvolprezen boeken Sharing Nature with children deel I en II van Joseph Cornell op de Nederlandse boekenmarkt (met dank aan Anne Mijke van Harten, Earth Games). Een fraai opgemaakt boek van 208 p., met vele inspirerende foto's en teksten. De basis voor Sharing Nature vormt de leermethode Flow learning met de volgende 4 fasen: stimuleer enthousiasme; concentreer de aandacht; direct ervaren en deel inspiratie. Een stimulerend en praktisch handboek voor ouders, leerkrachten, natuurliefhebbers, NME-ers...
  Bestellen
Meer over Sharing Nature - 77 spelvormen voor natuurbewustzijn ≫
afbeelding ontbreekt

Spelen met buitenruimte

Boeken en brochures
 • verschenen in Bureau Niche, oktober 2011. ISBN 9781616279226 Teksten: Jenny van Herrewegen, Jan Kersten, Tiny Wigman c.s. (2007)
 • Dit doeboek is geschreven voor iedereen die met jonge kinderen werkt en met hen buiten speelt. Het boek laat je op een actieve manier inspiratie opdoen voor de inrichting en het gebruik van jouw buitenruimte. Hoe maak je de bestaande buitenspeelruimte avontuurlijker en gevarieerder, zodat deze de kinderen uitdaagt om zichzelf al spelende te ontwikkelen?
  Bovenal wil het boek je in tekst en beeld laten zien hoe leuk buitenspelen in een goed doordachte buitenruimte kan zijn.
Meer over Spelen met buitenruimte ≫
afbeelding ontbreekt

Der Spielgarten

Boeken en brochures
 • verschenen in Naturnahe Erlebnisräume für Kinder im Garten, Pala-Verlag, Darmstadt, 2012. ISBN 978-3-89566-313-0, prijs: 18 euro excl. verzendkosten (2007)
 • Onlangs ontvingen we via een Duitse collega, Rainer Lutter, een in elk opzicht verrassend boek: ''De speeltuin - natuurnabije belevingsruimte voor kinderen in de tuin, bewegen-verstoppen-ontdekken'' (en dat dan in het Duits).
Meer over Der Spielgarten ≫
afbeelding ontbreekt

Allemaal spelen!

Anke Wijnja, Marjan Wagenaar, Ilse Vonder, Ilse van der Put, Marianne van Lier

Boeken en brochures
 • verschenen in Uitgever Stichting Oase, Den Hoorn/Texel, november 2012. 112 blz., full colour. (2007)
 • Het eerste Nederlandstalige boek waarin de ontwikkeling van speelnatuur en de (on)mogelijkheden voor kinderen met fysieke beperkingen, cq. met gedragsstoornissen om hieraan met plezier deel te nemen vanuit heel verschillende invalshoeken en bijbehorende expertise belicht worden. Klik hier om dit boek te bestellen.
 • Lees hier meer in een artikel over dit boek
Meer over Allemaal spelen! ≫
afbeelding ontbreekt

Modder aan je broek

Marianne van Lier, Mirjam Koedoot

Boeken en brochures
 • verschenen in Uitgave Landschapsbeheer Nederland, Mirjam Koedoot & Marianne van Lier, september 2012 (2007)
 • Boeiende portretten op basis van interviews met projectleiders en andere direct betrokkenen van zes nieuwe natuurspeelterreinen, verspreid over even veel provincies in Nederland. Leerzaam en onderhoudend voor iedereen die ook bezig is met de inrichting van een natuurspeelterrein of dat van plan is te doen. Het boekje van 76 blz. is fraai geïllustreerd. Te downloaden via het Springzaadwinkeltje
Meer over Modder aan je broek ≫
afbeelding ontbreekt

Groen speelplezier

Maike Nelissen

Boeken en brochures
 • verschenen in Uitgave van NUSO, Utrecht i.s.m. Stichting Oase/Springzaad, Texel, maart 2012, 90 blz., rijk geïllustreerd. Prijs: EUR 9,95 (2007)
 • Creatieve en praktische werkvormen in een natuurspeeltuin.
  Een boekje vol speelse activiteiten in, om en met de natuur op je speeltuin. Bedoeld voor speeltuinvrijwilligers, begeleiders van kindergroepen, kinderwerkers, ouders, kortom: iedereen die het leuk vindt om samen met kinderen buiten te spelen en kinderen spelenderwijs meer band met de natuur wil laten ontwikkelen.
Meer over Groen speelplezier ≫

Groene schoolpleinen

Boeken en brochures
 • verschenen in Uitgegeven door de gemeente Rotterdam (2007)
 • Met het project Groene Schoolpleinen is groene speelruimte gecreëerd op schoolpleinen in Rotterdam. Vanuit een theoretisch kader en interessante voorbeelden uit de praktijk, zijn aan de hand van elf thema's de bevindingen in een brochure beschreven met als doel: leren en inspireren aan de hand van Rotterdamse voorbeelden.
 • brochure_groene_schoolpleinen
Meer over Groene schoolpleinen ≫
afbeelding ontbreekt

The Creative School: A Framework for Success, Quality and Effectiveness

Bob Jeffrey, Peter Woods

Boeken en brochures
 • verschenen in 2004, Routledge (2007)
 • This book is about a unique school in the UK, the Coombes School. It's a school that, despite the increasing pressure put upon it by changes in the curriculum and the organisation of education, has managed to succesfully maintain the creative values that have won it international and governmental recognition. The intention of the Coombes School is to be a learning community of children and adults working in a holistic way, by integrating spiritual, moral, aesthetic, physical , social, emotional and intellectual strands in our everyday practice. The Coombes School is specifically known for its unique outdoor environment, which is used as a rich and complementary education resource.
Meer over The Creative School: A Framework for Success, Quality and Effectiveness ≫
afbeelding ontbreekt

The Coombes Approach: Learning through an experiential and outdoor curriculum

Susan Rowe, Susan Humphries

Boeken en brochures
 • verschenen in 2012, Continuum (2007)
 • Over the last 40 years the Coombes School in Berkshire, UK, has developed an international reputation for its innovative approach to Nursery and Infant teaching. In this book Sue Humphries, the founder of the school, and Sue Rowe, the former headteacher, explore the principles behind the school and how others can learn from its approach. In particular, the book focuses on the innovative use of the school’s environment as a unique ‘outdoor classroom’ and the development of a sustainable and safe environment in which pupils can play and learn.
  The Coombes Approach covers a comprehensive range of topics from curriculum design, pastoral care and the wider policy and community contexts in which the school has operated. Supported by an online resource bank of pictures of the school environment and pupils’ activities, this is an essential read for school leaders seeking to learn from the successes of the Coombes School’s unique approach to teaching.
Meer over The Coombes Approach: Learning through an experiential and outdoor curriculum ≫
afbeelding ontbreekt

Laat ze buiten spelen - pleidooi voor gezonde risico's

Helen Tovey

Boeken en brochures
 • verschenen in 2011, vertaling (2007)

 • Laat ze buiten spelen is een vertaling van het boek Playing Outdoors van Helen Tovey, docent aan de Roehampton University te Londen. De auteur brengt in dit boek belangrijke elementen bij elkaar over wat het betekent om tijdens en door buitenspel te leren.
  Ondanks pogingen om de eis wettelijk te verankeren dat aan kinderen rijke mogelijkheden worden geboden om "buiten" te leren, is dat tot nu toe niet gebeurd. Het boek wil in afwachting daarop - ondersteuning geven aan beroepskrachten die met kinderen werken. Zij worden aangemoedigd om kinderen op rijke en gevarieerde manieren ervaringen van hoge kwaliteit aan te bieden op natuurlijke buitenspeelterreinen. De vertalers, Martin Kessels, Sophie Sliepen, Laura Minderhoud en Kees Both hebben er een Nederlands tintje aan gegeven door foto's (helaas zwart/wit) van speelnatuur in Nederland op te nemen, maar ook door een hoofdstuk toe te voegen, waarin Sigrun Lobst en Josine van den Boogaard de stand van zaken in Nederland beschrijven. Laat ze buiten spelen. Pleidooi voor gezonde risico's is het 12e deel in de Reeks Educatief van Fontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg. De reeks verschijnt bij Garant uitgevers (Apeldoorn/Antwerpen). Het telt 192 pagina's en kost euro 21,00. Te bestellen via www.educatieshop.nl
Meer over Laat ze buiten spelen - pleidooi voor gezonde risico's ≫

Natuurlijk Toegankelijk Spelen

Anke Wijnja

Boeken en brochures
 • verschenen in Bureau Fonkel, NSGK, VSB Fonds, 2010 (2007)
 • Deze rapportage gaat uitgebreid in op het ontwerpen van natuurlijke speelgelegenheden voor kinderen met een (fysieke) beperking, én het samen spelen van kinderen met en zonder beperking. Veel praktische tips met concrete maataanduidingen, een heldere indeling en beeldende schetsen. Het boek is alleen in PDF vorm uitgegeven, het is niet in gedrukte vorm verschenen.
 • rapport_natuurlijk_toegankelijk_spelen-2
Meer over Natuurlijk Toegankelijk Spelen ≫
afbeelding ontbreekt

Groen is Gras - Natuurbeleving in de kinderopvang

Buitenkans

Boeken en brochures
 • verschenen in VidiMAX Filmproductie, 2009 (2007)
 • Deze DVDvideo laat op overtuigende wijze zien waarom natuurbeleving in de kinderopvang belangrijk is en op welke manier natuurbeleving invulling kan krijgen in een kindercentrum. Ook gaat de DVD in op de houding van de pedagogisch medewerkers en de dilemma's die bij natuurbeleving in de kinderopvang mogelijk een rol spelen.
  Van toegevoegde waarde: een leuke kleine handleiding (60 blz., full color) en de extra lage camera voering op kindhoogte.
Meer over Groen is Gras - Natuurbeleving in de kinderopvang ≫
afbeelding ontbreekt

Natuurlijk spelen

Boeken en brochures
 • verschenen in inspiratieboekje gemeente Amersfoort (2007)
 • De gemeente Amersfoort is de afgelopen jaren enthousiast geworden voor het natuurlijke spelen. Dit boekje bevat een overzicht van gerealiseerde plekken en initiatieven in Amersfoort, met zo veel mogelijk inzicht in de manier waarop deze tot stand zijn gekomen en handvatten voor andere enthousiastelingen.
 • inspiratieboekje_natuurspeelplaatsen
Meer over Natuurlijk spelen ≫
afbeelding ontbreekt

Speelnatuur in de stad, hoe maak je dat?

Sigrun Lobst, Josine van den Boogaard

Boeken en brochures
 • Hoe ziet goede, beheersbare en uitdagende speelnatuur er uit? Hoe initieer je, ontwerp je, maak je, beheer je deze in de woonomgeving? De schrijvers bundelden hun antwoorden op deze vragen in het boek. Het nodigt uit om zelf het avontuur van het realiseren van speelnatuur in de stad aan te gaan!
Meer over Speelnatuur in de stad, hoe maak je dat? ≫
afbeelding ontbreekt

Natuur (in de) BSO / Wietske Smit

Boeken en brochures
 • Deze brochure (47 blz., eigenwijs A-5 formaat) is geschreven voor pedagogisch medewerkers en leidinggevenden in de kinderopvang die meer aandacht willen besteden aan de natuurbeleving van kinderen. Het boekje kan samen worden gebruikt met de gelijknamige e-learning module om inspiratie op te doen.
  www.e-schoolkinderopvang.nl
Meer over Natuur (in de) BSO / Wietske Smit ≫
afbeelding ontbreekt

Rupsen horen poepen - Praktijkgids natuurbeleving / Jeanette Boogmans

Boeken en brochures
 • Rupsen horen poepen is een praktisch boek vol leuke doe-dingen en verbazingwekkende feitjes voor mensen die zich bezighouden met natuureducatie voor kinderen.
 • recensie_rupsenpoep
Meer over Rupsen horen poepen - Praktijkgids natuurbeleving / Jeanette Boogmans ≫

7 C's - an informational guide to young children's outdoor play spaces

Susan Herrington

Boeken en brochures
 • verschenen in brochure (2007)
 • The author is a landscape architect, University of British Columbia, Vancouver.
  Seven Cs is an informational guide for early childhood educators, designers, administrators, and parents.
  1 The goal of Seven Cs is to help people design outdoor play spaces that support the development of young children and integrate the unique qualities of playing outdoors. The guide should be used in concert with existing codes, safety regulations, and design guidelines. Seven Cs is based on findings identified from a five-year multidisciplinary study of outdoor play spaces at child care centres in Vancouver.
  2 This study was funded through the Consortium for Health, Intervention, Learning, and Development (CHILD). It has involved academic researchers, early childhood educators, governmental agencies, and professionals.
 • 7_cs-an_informational_guide_to_young_childrens_outdoor_play_spaces
Meer over 7 C's - an informational guide to young children's outdoor play spaces ≫
afbeelding ontbreekt

Natur Erlebnis Schulhof

Dr. Reinhard Witt

Boeken en brochures
 • Een compacte A-4 brochure van 56 blz. met veel ideeen voor de inrichting van natuurrijke, avontuurlijke schoolterreinen van de bekende duitse schoolnatuurtuinpionier, Reinhard Witt.
  Indeling: basisinformatie, spel en beweging, rust en communicatie, kunst en creativiteit en natuurbelevenis (met veel beplantingstips en soortenlijsten), netwerkinformatie.
  Domino Verlag Guenter Brinek, Muenchen, 2008, €7,90

  Te bestellen bij: www.shop.naturgartenplaner.de (alleen zinnig bij bestellingen boven 25,- euro), anders via ons secretariaat.
Meer over Natur Erlebnis Schulhof ≫
afbeelding ontbreekt

Samenwerken aan Jeugd en Groen

Boeken en brochures
 • verschenen in Een handreiking voor gemeenten (2007)
 • Een korte handreiking toegespitst op gemeenten, met tips en voorbeelden voor het succesvol combineren van projecten rondom jeugd en rondom groen.
 • lit_135
Meer over Samenwerken aan Jeugd en Groen ≫
afbeelding ontbreekt

De Brede School en groene speelruimte: Een korte handreiking

Frank Studulski, Kees Both

Boeken en brochures
 • Een beknopte brochure (16 pagina's) over de bedoelingen, ontwerp en aanleg en het gebruik van natuurrijke buitenruimtes bij Brede Scholen. Het vormt een sleutel op verdere informatie en verwijst daarom naar uitvoeriger publicaties en naar websites.
 • doc_92
Meer over De Brede School en groene speelruimte: Een korte handreiking ≫
afbeelding ontbreekt

Playing Outdoors: Spaces and Places, Risks and Challenge

Helen Tovey

Boeken en brochures
 • verschenen in 2007, Open University Press, Berkshire, UK (2007)
 • What do children learn through playing outdoors? What makes an effective and challenging play space? What is a safe environment and can children be too safe? How can adults best support challenging play outdoors? Young children seek adventure and challenge in their play outdoors. They look for places they can explore and spaces they can transform. However, provision for exciting and challenging play outdoors is often restricted because of an over-emphasis on safety, and also because the value of play outdoors is not well understood. This book offers a clear rationale for why outdoor play is essential in young children's lives and learning. It asks fundamental questions about what sort of environments we want for young children, as well as examining controversial issues of risk and safety.The author identifies key principles underpinning the design of challenging outdoor play environments and examines how children use and transform space to create their own imaginary worlds. The essential role of the adult in supporting and extending children's free play is examined and implications for practice identified.This book makes an important contribution to current debates on risk, safety and challenge in outdoor environments for young children. It brings together research from a range of different disciplines, as well as illustrative examples of children's play and talk outdoors. 'Playing Outdoors' is inspiring reading for early childhood practitioners, students, play workers, parents, policy makers and all those seeking to develop challenging outdoor play areas.
Meer over Playing Outdoors: Spaces and Places, Risks and Challenge ≫
afbeelding ontbreekt

Smart by nature: Schooling for Sustainability

Michael K Stone

Boeken en brochures
 • verschenen in 2009, Center for Ecoliteracy (2007)
 • Throughout the United States, a movement of educators, parents, and students is remaking K-12 education to prepare students for the future environmental challenges. What would a green school or an eco-schooling curriculum look like? Smart by Nature: Schooling for Sustainability offers firsthand accounts and strategies for greening campuses, rethinking school food, and transforming schools into model sustainable communities. Green and healthy campuses with rooftop gardens and innovative designs are serving as living laboratories in which educators teach energy conservation, resource management, and earth sciences. Smart by Nature documents this movement through inspiring success stories from public and independent schools across the country. Practical "what you can do" checklists and pages of resources make this a twenty-first-century guide for our educational future.
Meer over Smart by nature: Schooling for Sustainability ≫

Landscape as Playscape: The Effects of Natural Environments on Children's Play and Motor Development

Ingunn Fjørtoft

Boeken en brochures
 • verschenen in 2004, Children, Youth and Environments (2007)
 • This study investigated the impacts of playing in a natural environment on motor development in children. A quasi-experimental study was conducted on five-, six-, and seven-year old children with an experimental group playing in a natural environment and a control group playing in a more traditional playground. When provided with a natural landscape in which to play, children showed a statistically significant increase in motor fitness. There were also significant differences between the two groups in balance and co-ordination in favor of the experimental group. The findings indicate that landscape features influence physical activity play and motor development in children.
 • landscape_as_playscape_the_effects_of_natural_environments_on_childrens_play_and_motor_development
Meer over Landscape as Playscape: The Effects of Natural Environments on Children's Play and Motor Development ≫

Play, Naturally: A review of children's natural play

Martin Maudsley, Stuart Lester

Boeken en brochures
 • verschenen in 2006, On behalf of PlayDay UK (2007)
 • The report looks at the benefits of play on children's health and well-being, and outlines what we should be doing to compensate for the loss of natural play space in recent years.
 • risk_and_play-a_literature_review
Meer over Play, Naturally: A review of children's natural play ≫

Risk and Play - A Literature Review

Josie Gleave

Boeken en brochures
 • verschenen in July 2008, on behalf of PlayDay UK (2007)
 • To inform the Playday 2008 campaign, Play England reviewed a comprehensive
  array of recent research on the benefits and dangers of risky play and general
  attitudes towards this. The findings are summarised i this review.
 • risk_and_play-a_literature_review
Meer over Risk and Play - A Literature Review ≫
afbeelding ontbreekt

De Groene Hemel

Bert Ydema

Boeken en brochures
 • De 'groene onderwijzer' Bert Ydema heeft bijna veertig jaar lang zijn ziel en zaligheid gelegd in het bijbrengen van liefde voor de natuur aan duizenden Amsterdamse schoolkinderen. In het boek vertelt hij hoe we kinderen weer kunnen betrekken bij de natuur. In de schooltuin, maar ook thuis in de achtertuin, of desnoods op de vensterbank.
Meer over De Groene Hemel ≫
afbeelding ontbreekt

Het laatste kind in het bos - hoe we onze kinderen weer in contact brengen met de natuur

Richard Louv

Boeken en brochures
 • In korte tijd is 'Het laatste kind in het bos' in de Verenigde Staten tot een bestseller geworden. Louv is de eerste die recent onderzoek in kaart heeft gebracht waaruit blijkt dat direct contact met de natuur van wezenlijk belang is voor de fysieke en emotionele gezondheid van kinderen.
Meer over Het laatste kind in het bos - hoe we onze kinderen weer in contact brengen met de natuur ≫

Vrij Spel voor het Speelbos

Boeken en brochures
 • Stichting Recreatie, Kennis en Innovatiecentrum maakte deze kleurrijke, zeer informatieve brochure in samenwerking met Staatsbosbeheer in opdracht van het ministerie van LNV (2007).De brochure richt zich specifiek op speelbossen en bespreekt o.a. de inrichting, het onderhoud en financiën.
 • vrij_spel_voor_het_speelbos
Meer over Vrij Spel voor het Speelbos ≫
afbeelding ontbreekt

Vrij spel voor natuur en kinderen

Marianne van Lier, Willy Leufgen

Boeken en brochures
 • Hoe zien succesvolle, uitdagende speelplekken er uit? Uit wat voor leerplekken met zinneprikkelende natuur zijn kinderen niet weg te slaan? Bestaan zulke plekken nog? Ja, ze zijn er, op onverwachte plaatsen, ook in de stad. Dit boek is een ontdekkingsreis naar allerlei fantastische voorbeelden in binnen- en buitenland, een kleurrijk palet van ideeën voor een geslaagde praktijk.
Meer over Vrij spel voor natuur en kinderen ≫
afbeelding ontbreekt

Geen leven zonder risico's!

Marianne van Lier, Willy Leufgen

Boeken en brochures
 • Dit essay geeft een aanzet tot een meer evenwichtige discussie over balans tussen uitdaging en veiligheid bij het spel van kinderen. De schrijvers houden een vurig pleidooi om kinderen vooral ook de kans te geven om te leren gaan met risico's.
 • Geen leven zonder risico's
Meer over Geen leven zonder risico's! ≫
afbeelding ontbreekt

Last child in the Woods: Saving our Children from Nature Deficit Disorder

Richard Louv

Boeken en brochures
 • Last Child in the Woods is the first book to bring together a new and growing body of research indicating that direct exposure to nature is essential for healthy childhood development and for the physical and emotional health of children and adults. In this influential work about the staggering divide between children and the outdoors, child advocacy expert Richard Louv directly links the lack of nature in the lives of today's wired generation - he calls it nature-deficit - to some of the most disturbing childhood trends, such as the rises in obesity, attention disorders, and depression. More than just raising an alarm, Louv offers practical solutions and simple ways to heal the broken bond - and many are right in our own backyard.
Meer over Last child in the Woods: Saving our Children from Nature Deficit Disorder ≫
afbeelding ontbreekt

Beter buiten spelen. Het speel-leerklimaat op de speelplaats

Greet Caminada

Boeken en brochures
 • Na een algemene inleiding van de redacteur - Buitenspelen niet vanzelfsprekend? volgen vier grote afdelingen: De leerkracht in beeld; De blik op de speelplaats; Vak- en vormingsgebieden; Themasuggesties het jaar rond. Het boek wordt afgesloten met 'nuttige adressen en websites' en een literatuurlijst. In de 'Pedagogische Reeks' van 'Het Jonge Kind' uitgegeven door Bekadidact, Baarn, 2005. ISBN 90-262-4140-2, 22,05 euro
  Te verkrijgen via internet.
Meer over Beter buiten spelen. Het speel-leerklimaat op de speelplaats ≫
afbeelding ontbreekt

Een groene gezonde wijk

Boeken en brochures
 • verschenen in Inspiratie voor de praktijk (2007)
 • Een uitgave met veel voorbeeldprojecten in steden, waar groen wordt ingezet om buurtbewoners meer te laten bewegen, meer contact te laten hebben met elkaar of om kinderen te laten spelen. Achterin is een stappenplan opgenomen.
 • een_groene_gezonde_wijk
Meer over Een groene gezonde wijk ≫
afbeelding ontbreekt

NaturErlebnisRaume

Dr. Reinhard Witt, Manfred Pappler

Boeken en brochures
 • Een uitstekend boek voor wie ooit zelf - van de droom tot het zinnige gebruik - het avontuur van een langdurig proces tot een spannende, leerzame, natuurrijke en esthetische schoolomgeving, natuurspeelterrein of buitenruimte van kinderdagverblijven wil aangaan. Rijk geïllustreerd, heel gedetailleerde informatie over alle stappen. Uiteraard in het Duits...
  Kallmeyersche Verlagsbuchhandlung, Seelze-Velber, 2001, 279 blz., ISBN 3-7800-5268-7,
  22,40 euro (enkele exemplaren nog te koop bij het Springzaadsecretariaat, verzendkosten: 3,50 euro.)
Meer over NaturErlebnisRaume ≫
afbeelding ontbreekt

Brochure Inspirerende speelnatuur

Springzaad

Boeken en brochures
 • Springzaad heeft een brochure, gemaakt over inspirerende speelnatuur. Wat verstaan we onder speelnatuur? Hoe spelen kinderen daarin? Wat zijn de kenmerken van een echte natuurspeelplek? Hoe herken je die? Hoe zit dat met natuur?
  Deze brochure is bedoeld voor iedereen, ouder, leerkracht, ambtenaar of buurtbewoner die wil weten wat we nu eigenlijk onder speelnatuur verstaan. De tekst is uitvoerig geillustreerd met foto's en is geschikt voor iedereen die met een natuurspeelplek aan de slag wil!

  De brochure (22 pagina's) kost à 7,50 excl.verzendkosten, te verkrijgen door te mailen naar info@springzaad.nl
Meer over Brochure Inspirerende speelnatuur ≫

Das Weidenbaubuch

Micky Remann, Marcel Kalberer

Boeken en brochures
 • verschenen in Creatieve wilgenbouwers (2007)
 • Een fraai opgemaakt, inspirerend boek uit de wereld van de meest creatieve wilgenbouwers. Alle mogelijke levende en niet-levende wilgenbouwsels, van ufo's tot kathedralen, van groene klaslokalen tot wilgenspinnen, wilgencafe's, -paleizen of -bruggen. Een wonderlijk, aanstekelijk boek.
  AT Verlag, Aarau (CH), 1999. 128 blz., ISBN3-85502-649-1, prijs: 26,90 euro
Meer over Das Weidenbaubuch ≫

Categorising risky play? how can we identify risk-taking in children's play

Hansen Sandseter

Boeken en brochures
 • verschenen in June 2007, European Early Childhood Research Journal (2007)
 • There is a growing debate on the balance between making sure our children are safe versus letting the children play in physically and emotionally stimulating and challenging environments. The focus is now on children's right to do risky play. There are no studies categorising risky play. The present study has aimed to do this. Qualitative observations of 38 children and semi-structured interviews with 8 children and 7 employees from two Norwegian preschools gave 6 categories of risky play: 1) Play with great heights; 2) Play with high speed; 3) Play with harmful tools; 4) Play near dangerous elements; 5) Rough-and-tumble play; and 6) Play where the children can 'disappear'/get lost. The reliability of the analysed categories was tested through a second opinion made by an experienced preschool teacher, who has long and varied experience with children's play in preschools.
Meer over Categorising risky play? how can we identify risk-taking in children's play ≫

Vestmarka naturbarnehage

ReWilding Childhood

Boeken en brochures
 • The ethos of the Norwegian nature nursery mirrors that of a nation keenly engaged in the outdoors life. Amongst modern industrialised countries, Norway is something of an anomaly in this respect, leading to its dominance in winter sports, building on a tradition of polar exploration.
  The Vestmarka naturbarnehage in suburban Trondheim is typical of a growing network of nature nurseries in Norway. Parents who choose this type of provision value the more active, less prescriptive approach on offer where most activities, whatever the weather, take place outside.
Meer over Vestmarka naturbarnehage ≫

Children's Outdoor Play & Learning Environments: Returning to Nature

Randy White, Vicki Stoecklin

Boeken en brochures
Meer over Children's Outdoor Play & Learning Environments: Returning to Nature ≫

Research Summaries - Connecting Children with Nature

Boeken en brochures
 • These recommended research briefs have been grouped into four categories to make finding what you need as easy as possible. This is only a sampling of the growing body of research on the problem of children’s disconnection from the natural world, and the benefits of increased connection. Our goal is to provide easy access to key research that can be used in advocacy presentations or to share with colleagues. To find more comprehensive listings of research, see the recommended links at the end of this section.
Meer over Research Summaries - Connecting Children with Nature ≫

Vitamine G(roen)

Kris Van Ingelghem

Boeken en brochures
 • verschenen in Uitgever provincie Vlaams-Brabant i.s.m. Green Belgium (2007)
 • Een zeer aardige, stevige brochure met harde kaft, kleurrijk geillusteerd, 56 blz., over de vergroening van de buitenruimte in onthaal- en opvanginitiatieven (0-6 j.), in opdracht van de provincie Vlaams-Brabant onder eindredactie van Kris Van Ingelghem (Green Belgium, Springzaad-Belgie). PDF%20-vergroening%20in%20onthaal%20en%20opvang%20(0-6j)-%20Prov.%20Vl.Brabant-cel%20kindbeleid.pdf)
Meer over Vitamine G(roen) ≫

Speelbossen voor en door de buurt

Tiny Wigman, Sarah Los, Jan Kersten

Boeken en brochures
 • verschenen in Uitgave Staatsbosbeheer i.s.m. Bureau Niche, november 2013 (2007)
 • Dit rijk geillustreerde boekje (88 blz.) is bedoeld voor initiatiefgroepen die een speelbos in hun eigen buurt willen ontwikkelen en beheren. De auteurs - Tiny Wigman, Sarah Los en Jan Kersten, Bureau Niche, Heilig Landstichting bij Nijmegen - hebben in de afgelopen jaren veel ervaring kunnen opdoen in het stimuleren, ontwerpen, aanleggen en begeleiden van speelbossen en andere natuurspeelterreinen (o.a. Cool Nature projecten).
  In 5 hoofdstukken kan de lezer kort en bondig kennis maken met het op gang brengen van een buurtinitiatief voor een speelbos, de ervaringen van SBB met vrijwilligergroepen, het beheer van speelbossen en het stimuleren van het gebruik, maar b.v. ook het leren omgaan met risico's. Het boekje wordt afgerond met twee actuele praktijkvoorbeelden in Groesbeek en Heerhugowaard.
  Het boekje is gratis te bestellen, wel verzendkosten
Meer over Speelbossen voor en door de buurt ≫

Zorg Primair, themanummer Groene Pedagogiek

Boeken en brochures
 • verschenen in Mei 2014 (2007)
 • Het vakblad 'Zorg Primair', voor primair en speciaal onderwijs, publiceert een themanummer rondom groene pedagogiek. Hieraan hebben veel Springzaad-leden een bijdrage geleverd. Je vindt er bijvoorbeeld een artikel over een groen schoolplein voor speciale kinderen, huisdieren in de school en buiten onderwijs geven. Je kunt hier de PDF downloaden. Je kunt ook het blad in gedrukte vorm bestellen door een mail te sturen aan zorgprimair@cnvo.nl. Prijs €5.- per exemplaar (incl. portokosten).
 • zp-2014-themanummer-groene-pedagogiek
Meer over Zorg Primair, themanummer Groene Pedagogiek ≫