#86 Ga mee naar buiten! Bloeiende bomen

,

Dit artikel is bedoeld voor iedereen die met kinderen naar buiten gaat om samen van alles te ontdekken in de natuur.

In het voorjaar staan de bomen in bloei! Kersen, appels, peren, ja alle fruitbomen, zien er feestelijk uit met wolken witte of roze bloesem. Paardenkastanjes bloeien uitbundig met witte ‘kaarsen’ vol kleine bloemetjes, de wilde lijsterbes en gewone vlier doen dat met een overvloed aan witte bloemschermen. 

Er zijn ook bomen met andere minder opvallende bloemen. Bomen met katjes bijvoorbeeld zoals wilgen, elzen, berken en populieren. Die bomen zijn nu al (bijna) uitgebloeid. Maar de groenige bloemen van andere soorten zoals eiken, beuken en de heerlijk geurende bloemetjes van lindes kun je de komende tijd goed bekijken.   

Zie je de stamper en de meeldraden in de rozige appelbloesem? 

Ontdek het! 

Voortplanting

Bestuiving door insecten

Hoe mooi we hun bloemen ook vinden, de fruitbomen bloeien niet voor ons, maar om insecten aan te trekken. Vooral bijen en hommels komen op het voedsel af dat daar te halen is: nectar en stuifmeel. Als ze een bloem induiken, blijft er wat stuifmeel aan hun haren kleven.  Die stuifmeelkorrels nemen ze mee naar de volgende bloem en zo komt er ook stuifmeel  op de stamper terecht. Uit zo’n bevruchte stamper groeit een vrucht of bes waar binnen de zaden rijpen. 

Een gewone vlier vol geurige witte bloemschermen.   

Bestuiving door de wind

Er zijn ook bomen die het van de wind moeten hebben om hun stuifmeel te verspreiden. Wilgen bijvoorbeeld, elzen, berken, en ook eiken, beuken en tamme kastanjes. Hun katjes met stuifmeel hangen te bungelen en iedere windvlaag neemt een wolkje stuifmeel mee. Als dat stuifmeel op een vrouwelijke bloem komt van dezelfde soort, wordt deze bevrucht. Daarna zullen er in de vrouwelijke bloem zaden gaan ontwikkelen. Denk aan beukennootjes en tamme kastanjes. 

Ook naaldbomen hebben bloemen die wolken stuifmeel produceren. 

Niet zo leuk als je last hebt van hooikoorts.   

Fagus sylvatica

Beuken bloeien met kleine groenige bloemetjes. Op een boom heb je mannelijke bloemen met stuifmeel en vrouwelijke bloemen met stampers. 

Quercus robur

Ook eiken hebben mannelijke en vrouwelijke bloemen. De mannelijke groene katjes hangen naar beneden. De vrouwelijke bloempjes vallen niet zo op. Het zijn kleine rode ‘bolletjes’.  

Activiteiten voor kinderen

1. Onderzoek

Zoek verschillende bomen in de buurt en bekijk ze goed. Welke verschillen zie je; in de stam, de takken, de knoppen of bladeren en eventueel de bloemen. Bekijk vooral de bloemen goed. Zie je er insecten op of bij? Of neemt de wind het stuifmeel mee?   

2. Zoek de namen van bomen

Probeer met hulp van een bomenboek of internet de namen van de bomen bij jou in de buurt te vinden. Maak eventueel foto’s van de stam, de bladeren en de bloemen. Je kunt ook een mooie bomenposter maken van de foto’s of tekeningen. Zet bij iedere boom de naam en een korte omschrijving.   

3. Vlierbloesem siroop 

Van vlierbloesem kun je lekkere limonadesiroop maken. Op internet zijn goede recepten te vinden. Je hebt er alleen bloemschermen voor nodig, suiker, citroen en water. Plus een pan en wat schone lege flessen met dop. Pluk alleen bloemschermen van vlieren die niet langs een drukke weg staan. En let ook op of je daar wel mag plukken.  

Websites:

www.schooltv.nl

Filmpje: Bloeiende kastanjeboom, Een vroege bloeier, 

Tekst: Marlies Huijzer

Foto’s: Martin Stevens