#86 Vrije School Valentijn ontvangt een vignet Groene Schoolpleinen

, ,

Door: Marjan Deurloo

Vrijdag 11 maart heeft wethouder Marcel Companjen op Vrije School Valentijn in Harderwijk het vignet ‘Groene Schoolpleinen’ uitgereikt. In juni 2010 werd het groene speelplein geopend door de burgemeester. De transformatie van grijs naar groen schoolplein was toen voltooid. Twee en een half jaar lang hebben meer dan in totaal honderd ouders eraan gewerkt onder leiding van ondergetekende en Ingrid Klooster. Ook Paul van Eerd heeft een bijdrage geleverd door de begeleiding van de bouw van het amfitheater en de waterspeelplaats op zich te nemen.

Nu, twaalf jaar later, heeft het plein een volwassen groene uitstraling. De destijds aangelegde bosjes waren dunne staakjes van 1m hoog. Nu zijn er stukken ‘jungle’ op het plein, waarin je als kind heerlijk kunt verdwijnen, spelen met takken, hutten bouwen, klimmen in bomen en heksensoep maken. Maar er is ook een bloemenweide, waar de kinderen bloemen kunnen plukken voor in de klas en borders met kruiden en mooie bloeiende (veelal inheemse) planten waar insecten op af komen.
Een dergelijk ingericht plein levert als vanzelf veel (bio)diversiteit en hoekjes, gaatjes om je te verstoppen, je kunt er je creativiteit en je energie uitleven of even lekker rustig zitten.
Volgens het lesplan krijgt klas 5/6 elk jaar van april tot oktober schoolmoestuinles op een stukje grond in een buurttuin.

Dit plein verdient volgens Springzaad het vignet, omdat het aan álle criteria van de checklist voldoet en het is dus ook een echt voorbeeldplein. Dat wil niet zeggen dat de school geen wensen meer heeft. Een groen schoolplein is natuurlijk nooit af. Ik heb het voorrecht gehad om ook bij het onderhoud betrokken te blijven. Samen met ouders zijn we 10x per jaar een dagdeel (2,5 tot 3u) aan het werk. Onderhoud en doorontwikkeling op een groen plein is echt een specialiteit, want je moet continu rekening houden met de balans tussen de spelende (en dus lerende) kinderen en de zich ontwikkelende natuur. 

Harderwijkse Zaken heeft een mooi filmpje gemaakt over de uitreiking van het vignet ‘Groene Schoolpleinen’ van Springzaad.