OASEnetwerk Veldcursus 2022

, ,

Inheemse planten en hun toepassing leren kennen!

Voor het 4e jaar gaat de succesvolle Veldcursus van start. Ditmaal voor het eerst georganiseerd door het Oase Netwerk, de opzet blijft hetzelfde. De cursus bestaat uit 3 vrijdagen verspreid over het groeiseizoen, voorafgegaan door een kort webinar. Je leert de basis van het determineren met een flora (of frist deze kennis op). Ook leer je een groot aantal inheemse planten kennen en het toepassen ervan in beplantingen, ook besteden we aandacht aan het beheer. Hiervoor bezoeken we drie toplocaties.

Webinar 17 mei, 16.00-17.00 uur.

Instructie via Zoom over het werken met Veldgids Nederlandse Flora.

Dag 1. 20 mei, Tolkamerdijk

De langs de rivieren voorkomende ‘stroomdalflora’ is hier optimaal ontwikkeld. Het is een inspirerende plek om te beseffen hoe een natuurlijke, niet ingezaaide bloemenweelde eruit ziet.

Dag 2. Appeltern 1 juli

De Wilde Weelde Wereld in De Tuinen van Appeltern heeft zich afgelopen jaren ontwikkeld tot een prachtige natuurrijke tuin met veel plantensoorten. Hier oefenen we weer met soortenkennis en gaan we dieper in op de inheemse planten die hier toegepast zijn.

Dag 3. 26 augustus, Amstelveen

De heemparken in Amstelveen zijn een klasse op zich. De nadruk ligt hier op ‘esthetisch tuinieren’ met wilde planten. Dat heeft geleid tot een aantal schitterende parken, waarvan de bekendste het Thijssepark is, dat in 2011 Rijksmonument werd.

Nodig

Onmisbaar is een flora en een 10x vergrotende loep. Bij de uitleg van het determineren maken we gebruik van de Veldgids Nederlandse Flora, Henk Eggelte, KNNV Uitgeverij (let op: begin mei komt de sterk herziene 13e druk uit). Hiermee is het snel en relatief eenvoudig werken. Wil je liever determineren met de Heukels dan kan dat ook. Twijfel je of je flora bruikbaar is, neem dan even contact op.

Aanvullende informatie: Enkele dagen van tevoren krijg je informatie over programma, route en achtergrondinformatie over de locatie. Elke cursusdag is van 10 tot ± 4 uur met inloop vanaf 9.30, eigen lunch en drinken mee. Mocht het weer heel slecht zijn, dan wijken we uit naar de reservedatum.

Investering: voor 3 dagen, € 245,- (Oase Netwerk is btw-vrij). Er is plaats voor 15-20 cursisten.

Info en opgave: Opgave tot uiterlijk 10 mei. Informatie en opgave: Machteld Klees (m.klees@bureau- zonneklaar.nl, tel. 0313-413931). Graag bij opgave je volledige NAW-gegevens + mobiel nummer vermelden. Aanmelding is definitief na betaling.

Organisatie/begeleiding: Oase Netwerk (samenwerkingsverband tussen Wilde Weelde, Springzaad, SNTP en Stichting Oase).
Docenten: Jojanneke Bijkerk (Cruydt-Hoeck), Deyke en Ruurd van Donkelaar (van Donkelaar Groenadvies), Machteld Klees (Bureau Zonneklaar).

Bloeiende veldsalie in Tolkamer