#97 Stichting Groene Pedagogiek wordt onderdeel van Stichting Springzaad
Afgelopen maanden heeft het bestuur van stichting Groene Pedagogiek (st GP) de mogelijkheden onderzocht om een onderdeel van stichting Springzaad te worden. De gesprekken met st Springzaad zijn zo positief verlopen dat we blij zijn u te melden dat stichting Groene Pedagogiek een werkgroep wordt binnen stichting Springzaad.
St GP beoogt kinderen en jongeren natuur te laten beleven in al haar verschijningsvormen, opdat deze deel gaat uitmaken van hun bestaan. Daartoe ontwikkelen en stimuleren we kennis over een pedagogische grondhouding die zich richt op de relatie tussen kind en natuur.
Het idee om voor groene pedagogiek een aparte stichting op te richten is ontstaan onder de vlag van
st Springzaad. In 2003 ontmoeten Kees Both, Ilse Vonder en Laura Minderhoud elkaar bij st Springzaad. Zij richten het zgn. Groen Pedagogisch Beraad op in 2011 en in 2016 ontstaat hieruit stichting Groene Pedagogiek.
We denken dat voor st GP nu het moment is aangebroken om terug te keren naar haar oorsprong, bij st Springzaad. Het gedachtengoed en alles wat st GP heeft ontwikkeld zal ondergebracht worden bij st Springzaad.
Werkgroep Groene Pedagogiek binnen st Springzaad
De nalatenschap van st. GP, waaronder publicaties, opbrengsten en foto’s van projecten en netwerkbijeenkomsten en een grondslagdocument ‘Wat is Groene Pedagogiek?’, wordt ondergebracht in de werkgroep Groene Pedagogiek (werkgroep GP) binnen st Springzaad. Twee bestuursleden, Laura Minderhoud en Marnix Viëtor zullen de werkgroep starten.
Marnix zet zijn zoektocht voort naar samenwerking rond het grondslagdocument en Laura zal zorgdragen voor het introduceren van het thema ‘Groene Pedagogiek’ binnen de Springzaad activiteiten (themadagen en publicaties). Tevens zullen we leden van beide stichtingen uitnodigen om actief mee te doen in de werkgroep, dit kan per onderwerp of structureel. De werkgroep GP krijgt een eigen plek op de website van Springzaad.
Nu de st GP onderdeel wordt van st Springzaad kan de werkgroep GP zich helemaal richten op de inhoud van groene pedagogiek, waarbij we kunnen leunen op een ervaren en succesvolle st Springzaad, met een groot organisatorisch vermogen en een actief netwerk. De werkgroep GP zal zich in aanvulling op de inhoud van groene pedagogiek, ook richten op het delen van kennis binnen en buiten het Springzaad / Oase netwerk.
Tijdens een themadag van st Springzaad na de zomer zal de werkgroep Groene Pedagogiek worden geïntroduceerd en zullen we een groen pedagogisch thema verzorgen. Op deze themadag kunnen de leden elkaar ontmoeten en maken we kennis met de Springzaad-cultuur. Voor de Springzaadleden is dit een introductie van Groene Pedagogiek.
Hopelijk zien we u na de zomer op een Springzaad themadag!
Zonnige groeten van Laura, Marnix en Angelique